Новий захоплюючий формат подорожей: Соло-туризм! | Пілігрим - ваш ідеальний відпочинок
Завантаження

Новий захоплюючий формат подорожей: Соло-туризм!

Новий захоплюючий формат подорожей: Соло-туризм!

Якщо раніше ви ніколи не замислювалися над тим, щоб вирушити в соло-подорож — це знак! Дослідження нашого світу поодинці — завжди незабутній досвід, зовсім не схожий на жодну іншу.

І якщо вам не вдалося знайти потрібну компанію для захоплюючої подорожі - це зовсім не привід відмовлятися від поїздки! Вирушайте в соло-тріп, щоб відкрити нові грані світу та отримати незабутні емоції. До того ж це унікальний шанс краще пізнати себе. Така подорож стане однією з тих пригод, які захочеться повторити знову.

Сама подорож дає повну свободу вибирати те, що вам до душі. Ви можете жити, де хочете, досліджувати саме ті місця, які вам подобаються, і закладати на їх відвідування рівно стільки часу, скільки вам здається комфортним. А якщо раптом захочеться спілкування, то завжди можна знайти однодумців і познайомитися з новими людьми.

Збираючись в одиночну подорож вперше, багато хто стикається зі страхом невідомості. Щоб полегшити вам цей процес, ми зібрали корисні поради, а також безліч підказок та лайфхаків щодо підготовки до соло-тріпу. Надихайтеся, плануйте та сміливо пакуйте валізи!

Як вибрати напрямок

Якщо вам важко визначитися з напрямком своєї соло-подорожі, найпростішим варіантом буде взяти блокнот і розписати свої уподобання, ґрунтуючись на кількох пунктах.

Бюджет. Важливо розуміти, яку суму ви готові витратити в поїздці з огляду на витрати на житло, дорогу, їжу, сувеніри, розваги та інше.

Сезонність. Зверніть увагу на країни з найбільш сприятливими погодними умовами. До прикладу, багато азійських напрямків обіцяють спекотне сонце і можливість купатися на пляжі цілий рік, однак у таких місцях краще уникати сезону дощів. Крім того, дати можуть безпосередньо впливати на ціни — наприклад, напередодні свят проживання та розваги у багатьох країнах коштуватимуть дорожче.

Час. Визначтеся з кількістю днів, які ви готові витратити на відпустку і дізнайтеся, скільки з них займе дорога до місця призначення. Якщо ця коротка подорож – краще уникати зміни часових поясів, оскільки вона потребує часу на адаптацію.

Настрій. Найголовніше - визначитися з тим, що ви збираєтеся робити, мандруючи наодинці. Що приносить вам більше задоволення – пляжний відпочинок чи гірськолижний спорт, природа чи мегаполіси, нічне життя чи оздоровчі процедури, спокійний відпочинок чи активні розваги? Визначивши основні цілі, ви швидко знайдете свій ідеальний варіант!

Планування бюджету

Ми вже знаємо, що підготуватися до соло-подорожі без планування бюджету неможливо. Однак як це зробити правильно? Насамперед потрібно визначитися з пріоритетами ваших витрат. Заздалегідь подумайте про те, на що ви хотіли б виділити більше грошей, а на чому заощадити. Хтось готовий витратити основну частину коштів на екскурсії та розваги, але при цьому вибрати більш бюджетний варіант проживання. А для когось пріоритетом є розкішний готель. Крім того, слід заздалегідь знайти інформацію про актуальні ціни на витрати у різних містах та приблизно розрахувати їх на один день подорожі.

Не забудьте звернути увагу на те, яким транспортом ви користуватиметеся. Якщо ви бажаєте відвідати конкретні заходи — бронюйте місця онлайн - так вони виходять дешевше. Щодо цін на перельоти — квитки краще придбати заздалегідь. Авіаквитки. По-перше, їхня вартість буде меншою, а по-друге, ви відразу зможете закласти цю суму до бюджету.

Варто також подумати не лише про те, скільки грошей ви витрачатимете у поїздці, але й про те, що вам необхідно купити перед відпусткою. Валіза або рюкзак, відповідний одяг, оформлення додаткових документів.

Страхівка

Оформлення туристичної страхівки для соло-мандрівника є найважливішим пунктом, який не варто ігнорувати. У більшості країн ви не можете розраховувати на безкоштовне медичне обслуговування, тому краще продумати це заздалегідь. Туристичні страхівки покривають лікування у разі, якщо ви занедужаєте або травмуєтеся у подорожі. Проте завжди звертайте увагу на умови — вони зазвичай відрізняються. Будьте уважними, оформляючи бюджетні страхівки з компаніями-франшизами. Нерідко буває так, що при настанні страхового випадку ви самі оплачуєте певну суму, а страхова компанія покриває лише залишок, якщо лікування виявилося дорожчим. Якщо ви почуваєтеся погано — одразу дзвоніть у страхову компанію. Також необхідно завжди мати при собі друковану або електронну версію договору.

Бронювання житла

Бронювати житло по можливості краще заздалегідь - таким чином воно коштує дешевше. Ви можете звернутися у туристичну компанію, якій довіряєте або здійснити бронювання за допомогою зручних онлайн-сервісів. Перед тим як забронювати житло, почитайте відгуки інших мандрівників. Також зверніть увагу, щоб готель/апартаменти знаходилися не занадто далеко від тих визначних пам'яток, які ви хочете відвідати, та мали всі необхідні умови для комфортного проживання. Попередньо ознайомтеся із правилами відміни броні. У деяких готелях вона може бути безкоштовною аж до дня заїзду, а в деяких — сума знімається з карти заздалегідь і не повертається, якщо ви не приїдете.

Складання маршруту

Щоб визначитися з маршрутом, потрібно знайти найцікавіші локації та пам'ятки. У цьому допоможуть гайди по соло-подорожах, путівники та блоги досвідчених туристів. А щоб побачити більш реалістичну картинку, пошукайте відповідні відео на Youtube.

Безумовно, найкращі місця для кожного різні. Хтось найбільше цінує старовинну архітектуру та музеї, а хтось ресторани з місцевою кухнею та природні заповідники. Щоб подорож була максимально насиченою, постарайтеся урізноманітнити свою добірку локацій. Не забувайте про відгуки! Ще одна порада — перегляньте список Світової спадщини ЮНЕСКО. Зробити це можна на офіційному сайті організації.

Коли всі місця знайдені, варто для зручності додати їх на карту - така функція є на Google.maps. Далі сплануйте маршрут, враховуючи, які з них можна відвідати в один день, а які в інший. Деякі локації можуть бути поруч один з одним.

Щоб полегшити собі завдання, багато хто вибирає пакетні тури. Розглянемо переваги та недоліки, які ви отримуєте разом із ними.

До безумовних плюсів можна віднести насамперед ціну — пакетні тури, як правило, завжди дешевші. Крім того, вам не потрібно самостійно шукати житло, авіаквитки та трансфер - все продумано за вас та робить планування подорожі швидким і комфортним. Багато екскурсій та розваг у таких випадках теж виявляються доступнішими.

Але іноді в пакетних турах перельоти здійснюються чартерними рейсами та компанії можуть змінювати час вильоту. Те саме стосується і готелів — якщо цього вимагають обставини, компанії залишають за собою право поселити вас до іншого готелю. Тим не менш, можна сказати, що такий варіант ідеально підійде для тих, хто хоче, щоб все було вирішино за нього, і не тільки маршрут, і всі його складові, а і розваги.

Що взяти в дорогу

Для зручності варто заздалегідь спланувати гардероб щодня. Головне — не забути покласти у свою валізу/рюкзак найнеобхідніше.

Документи — закордонний паспорт, візу (якщо вона потрібна), страхівку, водійські права — все це треба перевірити насамперед. Якщо потрібно, роздрукуйте авіаквитки. Підготуйте повербанк, зарядний пристрій та необхідні гаджети. Підберіть легкий і теплий одяг та водонепроникні речі. Захопіть сонцезахисні та антимоскітні засоби, а також головні убори, якщо ви їдете до теплої країни. Візьміть із собою необхідні ліки та предмети гігієни. Не забудьте готівку та банківську картку. Складіть та збережіть список екстрених контактів, та блокнот з ручкою.

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном Що не можна робити в літаку? Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина "На пам'ять" як то кажуть ІТАКА Найбезпечніші країни для туристів ТОП-13 помилок туристів в подорожах 10 причин відправитись у круїз Найяскравіші і найграндіозніші фестивалі світу Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури