Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном / Пілігрим - Ваш ідеальний відпочинок
Завантаження

Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном

Втрата закордонного паспорта під час подорожі за кордон гарантовано затьмарить будь-яку поїздку. Але якщо вже це сталося з вами, не втрачайте самовладання. Скористайтеся нашими порадами, щоб якомога швидше виправити ситуацію, що склалася. Отже, що робити, якщо ви втратили свій паспорт за кордоном?

1. Подайте заяву в поліцію

Якщо ваш паспорт був вкрадений, обов'язково зверніться в поліцію.

Це можна зробити і в разі його втрати. Поліцейські складуть спеціальний звіт, який потім може знадобитися для отримання нового тимчасового документа. Відповідна довідка також необхідна для отримання виплат по страхуванню від втрати особистих документів, якщо таке у вас є, звичайно. Попросіть зробити кілька копій звіту поліції.

Тривалість процедури в поліцейській дільниці може бути різною в залежності від того, яку країну ви відвідуєте. Іноді це перетворюється в тривалий процес, тому варто обміркувати його необхідність. Якщо ваш авіарейс наближається, і ви просто не встигаєте витратити півдня на подачу заяви в поліцію, ви можете цього не робити і відправитися відразу в посольство. Майте на увазі, що поліцейські зажадають від вас номер закордонного паспорта, тому варто його знати чи мати копію документа.

2. Відправляйтеся в українське посольство

Для того, щоб залишити країну перебування, вам знадобиться тимчасовий документ, що засвідчує особу.

Як згадувалося вище, для отримання екстреного паспорта необхідно особисто відвідати посольство або консульство країни. Знаходяться вони в основному в столицях і великих містах. Візьміть з собою в посольство копію вашого закордонного паспорта або інші наявні у вас документи, наприклад, водійські права. Сильно полегшить задачу наявність паспорта громадянина України. У разі відсутності копій та інших документів вам доведеться заручитися підтримкою співвітчизників, які можуть підтвердити вашу особистість.

Скільки часу займе процес подачі заяви на отримання тимчасового документа залежить від того, яку країну ви відвідуєте. Найчастіше отримати новий паспорт можна протягом 24 годин. Не забудьте по шляху в посольство зробити кілька кольорових фотографій для майбутнього документа. Це прискорить процес його отримання. Діє тимчасовий паспорт 14 днів. Пам'ятайте, що більшість консульств і посольств закриті по вихідних і святкових днях. Якщо ви стали жертвою злочину, важливо повідомити про це співробітнику диппредставництва, з яким ви маєте справу.

3. Отримайте нову візу

Якщо ви подорожуєте по візі, посольство або консульство України не зможе її замінити. Вам потрібно буде відвідати посольство країни, в якій ви перебуваєте, і дізнатися про заміну візи в разі втрати документів. Для цього вам знадобиться ваш новий тимчасовий паспорт. Тому важливо спочатку замінити його, перш ніж намагатися отримати екстрену візу.

4. Зв'яжіться з авіакомпанією

Обов'язково зв'яжіться з авіакомпанією, чиїм літаком ви повинні повернутися на батьківщину. Її необхідно довести до відома про те, що на рейс ви прийдете з новим документом.

У день від'їзду в аеропорт краще приїхати заздалегідь, щоб у вас було достатньо часу для вирішення формальностей по переоформленню авіаквитка на новий паспорт.

5. Що робити після повернення додому?

Після повернення додому вам необхідно буде отримати новий закордонний паспорт.

6. Ще кілька порад, які допоможуть під час поїздки швидше вирішити проблеми з втратою паспорта.

Вирушаючи в поїздку обов'язково зробіть кілька копій ваших документів. При цьому вони повинні бути і в паперовій, і в електронній формі. Залиште копії вашим друзям або родичам. Вони зможуть вислати їх вам в екстреному випадку. Перед поїздкою ознайомтеся з адресами і телефонними номерами посольств і консульств. Обов'язково запишіть ці контакти в декількох примірниках і розкладіть по різних кишенях або сумках. Уважно оберігайте ваші документи. Для цього прибирайте їх подалі в надійно захищену сумку або рюкзак. Ніколи не носіть паспорт в задній кишені ваших джинсів або штанів. Якщо разом з паспортом пропали банківські карти, обов'язково зв'яжіться з вашим банком і поставте їх до відома. Це необхідно для запобігання шахрайських дій з вашими рахунками і злочинного списання коштів.

Обов'язково ознайомтеся з нашими порадами перед поїздкою за кордон. Вони допоможуть вам чітко уявляти собі, що і в якому порядку необхідно робити при втраті паспорта. Якщо така неприємна ситуація все ж сталася, зберігайте самовладання. Пам'ятайте, ви не єдина людина, яка зіткнулася з цим. Всі попередні туристи, що залишилися без документа, в результаті повернулися додому.

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що не можна робити в літаку? Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина "На пам'ять" як то кажуть ІТАКА Найбезпечніші країни для туристів ТОП-13 помилок туристів в подорожах 10 причин відправитись у круїз Найяскравіші і найграндіозніші фестивалі світу Що таке гарячі тури? Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури