Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? / Пілігрим - Ваш ідеальний відпочинок
Завантаження

Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку?

Тур за кордон - це не тільки нові враження і рівна бронзова засмага, «зароблена» на білосніжному пляжі, а й певні ризики, пов'язані з самими подорожами. Інша мова, незвичні традиції та суворі закони не завжди працюють на користь гостей-іноземців. Туристи через незнання, або неакуратність нерідко потрапляють в курйозні та, більш того, неприємні ситуації.

Розглянемо основні небезпеки, які підстерігають туриста на відпочинку, і дамо ряд практичних рекомендацій, як їх уникнути.

Сувора митниця.

Неприємності можуть початися прямо в аеропорту після реєстрації, коли проходить вибіркова перевірка багажу. Тут потрібно бути готовим до всього і спокійно пред'являти декларації на речі, згідно з вимогами місцевих законів. Під це зазвичай потрапляють цінні предмети мистецтва, зброя, великі суми грошей і ювелірні вироби.

Окрема нелюбов у митників до фотографів з дорогою технікою. Наприклад, в Єгипет краще їхати з дешевою компактною відеокамерою. Квадрокоптер ж зовсім можуть заарештувати - вони заборонені до ввезення в такі країни, як Чорногорія, Словаччина, Монако, Таїланд, Азербайджан, Багамські острови, Марокко і Туніс.

Дика природа.

Відпочиваючи в екзотичних місцях, потрібно зважати на їх мешканців зі світу флори і фауни. Як на суші, так і у воді. Періодично в Червоному морі оголошують тривогу через появу поруч з берегом агресивних тигрових акул, а тропічні широти атакують отруйні медузи. Інструктаж проводиться для любителів дайвінгу - вони входять в групу особливого ризику з обов'язковим додатковим страхуванням від нещасних випадків.

На суші небезпек не менше. Будь то змії, скорпіони, дикі кішки або мавпи - навіть в закритому автобусі для сафарі немає 100% захисту від кігтів, іклів і отрути. Туристу не завадять вакцини від правця та інших пандемій, але кращий засіб - ходити тільки перевіреними екскурсійними маршрутами, не відставати від групи і в усьому слухатися гіда-провідника. Вулична злочинність. Чим більше в місті туристів, тим вище концентрація тих, хто звик незаконно наживатися на іноземцях - і мова не тільки про банальне злодійство або грабежі. Наприклад, гіди в Барселоні іноді роздають гостям пам'ятки, в які райони краще не заходити вночі, особливо поодинці .Одним з таких місць є знаменитий Готичний квартал і Ель Раваль, де з настанням сутінків прокидається не сама порядна публіка.

З кишеньковими злодіями простіше - вони є скрізь, і стежити за особистими речами радять навіть в невеликих містах. Сумний рейтинг європейських столиць з найбільшою кількістю крадіжок традиційно очолюють Рим і Париж - тут у закордонних гостей, за даними поліції, щорічно «пропадає» до 40 мільйонів євро, настільки великі масштаби злочинності.

Корумпована поліція.

Далеко не завжди небезпека виходить від «бандитів з великої дороги».Бувалі туристи раз у раз пишуть про нечистих на руку вартових порядку, які пропонують розібратися з «порушниками закону» на місці, виставляючи не маленький цінник. Лідерами по «перевертням» часто називають Туреччину і деякі арабські країни, де «бакшиш» - норма життя.

З іншого боку, часто винні самі туристи, переходячи дорогу в недозволеному місці, фотографуючи людей без дозволу, купуючи сумнівні товари на вулицях і намагаючись відкупитися за свою поведінку. У більшості випадків уникнути розмов з поліцейськими просто - достатньо не порушувати визначені в конкретній країні правила і вести себе скромніше. Підприємливі таксисти. Таксі

А ось з ким точно не варто панькатися, так це з таксистами, яких давно пора внести в окрему касту ошуканців. Методи «розводу» скрізь однакові - раптово відключили лічильник, катання колами і різко змінився тариф при виїзді в сусідній район. Побороти це не можуть навіть суворі європейські закони, так що проблема актуальна завжди.

Убезпечитися можна декількома способами. По-перше, вартість поїздки повинна бути озвучена до того, як пасажир відкрив двері, бажано при свідках. По-друге, якщо в салоні немає лічильника, потрібно торгуватися - тариф для іноземців завжди завищується в 2-3 рази. По-третє, в містах краще взагалі відмовитися від таксі і користуватися громадським транспортом.

Крадіжки в готелях.

Справжня біда курортів - недобросовісне прибирання номерів. Раз у раз з'являються повідомлення про те, як у постояльців пропадають речі - від грошей, залишених на тумбочці, до цінної техніки, годинників і коштовностей. На жаль, злодійство серед персоналу - річ поширена, і не завжди залежить від кількості зірок у готелі.

Порад багато - від обов'язкового використання сейфа для зберігання документів, бажано з кодовим замком, до присутності в номері при прибиранні. Хтось рекомендує взагалі відмовлятися від готелів, вибираючи подобову оренду квартир, але проблему це не вирішить - злодії проникають в будь-яке житло, тому врятують тільки пильність і обережність.

Місцеві звичаї та традиції.

Тут все просто - чим сильніше вплив релігії в конкретному регіоні, тим більше обмежень для іноземців. Давно відомі суворі норми поведінки в мусульманських країнах, як по відношенню до алкоголю, так і кримінальну відповідальність за нудизм на пляжах. В Азії особливо завзято стежать за відвідуванням буддійських святинь - від одягу до дотримання норм поведінки в храмі.

Уникнути проблем не так вже й складно - якщо є обмеження на спиртне, то, «вживши», не можна виходити за територію готелю. Дівчатам рекомендують відмовитися від бікіні на користь закритих купальників, і не захоплюватися міні-спідницями, гуляючи вулицями. Спілкуючись з місцевими жителями, незалежно від країни, завжди потрібно триматися гідно і чемно.

Погана екологія.

Туристам, які звикли вдома пити воду з-під крана, варто пам'ятати, що в більшості країн світу робити цього категорично не можна. Наслідки - кишкова паличка, тиф та інші страшні діагнози, які призведуть до довготривалого лікування. Краще навіть не кип'ятити, а запастися бутильованою водою в найближчому супермаркеті і пити тільки її.

Інші небезпеки стосуються пляжів .Не всі країни стежать за чистотою узбережжя, і після відливу золотистий пісок нерідко перетворюється на поле з купою скла і залізяк. Стежити за тим, що під ногами бажано і в благополучних Еміратах , так як і в інших країнах Перської затоки, трапляються викиди нафтопродуктів.

Заборонені розваги.

Купуючи тур в Таїланд, деякі мандрівники ведуться на огляди місцевих кварталів «червоних ліхтарів», а Паттайю і Бангкок називають містами пороку. Зрозуміло, розваги формату 18+ в країні широко поширені, як і прямі наслідки нічних прогулянок - венеричні захворювання, неприємні розмови з поліцією і навіть в'язниця.

У Європі справи йдуть не краще. Навіть в знаменитих районах Парижа і Амстердама процвітає злочинність, наркоторгівля та інші принади «світу дорослих». Перш ніж їсти заборонений плід, варто подумати - наскільки це суперечить здоровому глузду, адже в більшості країн і без нелегальних розваг є, на що подивитися і чим зайнятися.

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном Що не можна робити в літаку? Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина "На пам'ять" як то кажуть ІТАКА Найбезпечніші країни для туристів ТОП-13 помилок туристів в подорожах 10 причин відправитись у круїз Найяскравіші і найграндіозніші фестивалі світу Що таке гарячі тури? Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури