Що не можна робити в літаку? / Пілігрим - Ваш ідеальний відпочинок
Завантаження

Що не можна робити в літаку?

Для одних літак - це романтика, натхнення, початок довгоочікуваної і неодмінно захоплюючої подорожі. Для інших - тремтячі коліна, сплутані думки і відлік хвилин до кінця польоту. Однак є єдині правила, які допоможуть і тим, і іншим провести час у дорозі максимально комфортно, а головне - мінімізувати ймовірність неприємних наслідків. Заборони в літаку можна розділити на безумовні і рекомендаційні. Перші обов'язкові, а за порушення можуть зняти з рейсу. Виконання других позитивно позначиться на самопочутті і здоров'ї. Обмежень, які діють абсолютно на всіх рейсах, небагато. Їх мета - безпека і комфорт кожного пасажира:

1. На борту не можна палити. Перш за все, це небезпечно, так як може стати причиною загоряння і краху судна. До того ж запах диму залишається на борту, що доставляє дискомфорт іншим пасажирам.

2. Заборонено заважати екіпажу виконувати свою роботу. У тому числі відволікати бортпровідників, коли вони розносять їжу. Якщо є якесь питання або прохання, досить натиснути кнопку для виклику стюардеси. Як тільки вона звільниться, відразу ж підійде до вас.

3. Під час зльоту і посадки не можна відстібати ремені безпеки, а також вставати зі своїх місць. У ці періоди найбільш ймовірні різкі зміни положення судна, тому пасажири можуть впасти і отримати травму.

4. Категорично заборонено чіпати рятувальне обладнання без необхідності. Воно знаходиться над сидіннями і під кріслами пасажирів, випадково зачепити його ніяк не вийде.

5. Не можна кричати, дуже голосно розмовляти, дивитися фільм або слухати музику без навушників. Все це заподіює дискомфорт поруч сидячим пасажирам. Небажано також постійно клацати мишкою від ноутбука - ці звуки теж здатні викликати роздратування навколишніх.

6. Заборонено ініціювати конфлікт і створювати паніку серед пасажирів. Толерантність і повага - основи поведінки на борту.

7. Електронні гаджети не можна використовувати під час зльоту і посадки. В інший час їх можна включити в спеціальному режимі. Все, крім єдиного винятку. У моделі смартфонів Samsung Galaxy Note 7 був виявлений істотний недолік: батарея може вибухнути під час зарядки. Тому включати, а тим більше заряджати смартфон цієї моделі на борту не можна.

А тепер обмеження, які не встановлені правилами, але допоможуть значно легше перенести переліт і його наслідки.

1. Небажано перебувати в кріслі протягом усього польоту, особливо якщо є проблеми з судинами, серцем, схильність до вегето-судинної дистонії. У салоні літака низький тиск, через це циркуляція крові в кінцівках може сповільнитися, що призведе до утворення тромбів. Уникнути настільки небажаних наслідків допоможе розминка. Найпростіший варіант - пройтися по салону. В крайньому випадку (наприклад, сусід біля проходу спить, і можливості вийти немає) потрібно робити вправи сидячи. Найелементарніші: імітувати ходьбу, напружувати і розслабляти литкові м'язи, ставити ноги навшпиньки, а потім робити перекат на п'яти. Крім того, потрібно якомога частіше міняти положення ніг і тіла в цілому.

2. Категорично не можна відмовлятися від води. Пити треба якомога більше, нехай невеликими порціями, але протягом усього польоту. Повітря на борту сухе, з кожним видихом тіло втрачає вологу, і без правильного питного режиму може наступити зневоднення. Ідеальний напій - чиста негазована вода, можна з шматочком лимона - він тонізує, та й вітамін С для імунітету не завадить. Не варто забувати і про зволожуючі креми.

3. Спати весь час зльоту не можна. Безтурботно дрімати, коли літак вже набрав висоту, але ще не почав посадку, можна і навіть потрібно. Так час пролетить непомітно, а з трапа ви зійдете бадьорим і відпочилим. Однак під час зльоту і посадки потрібно уважно контролювати свій стан. Справа в тому, що в ці відрізки часу перепад тиску в салоні відбувається швидше, ніж в вухах знаходиться на борту людини. З неприємними відчуттями такої невідповідності легко впоратися, досить жувати жуйку, смоктати льодяник або навіть вчасно позіхнути. Якщо ж пасажир спить і не реагує на сигнали організму про те, що потрібно вжити заходів, покинути борт можна разом з неприємним запамороченням, нудотою, зниженням слуху на кілька днів або навіть носовою кровотечею, вушними інфекціями і пошкодженням барабанної перетинки.

4. Якщо у вас слабкий вестибулярний апарат, не варто сідати на останні ряди. Як зрозуміти це без досвіду польотів? Досить згадати поїздки на автобусі або морські прогулянки на кораблі. Якщо вони супроводжувалися неприємними відчуттями - просіть місце ближче до кабіни пілота. Під час зльоту і посадки хвіст буде трясти значно сильніше, не кажучи вже про зону турбулентності, від якої не застрахований жоден політ.

6. Намагайтеся не перебувати в літаку в контактних лінзах, особливо жорстких. Вони сушать слизову оболонку ока, а повітря на борту і без того сухе. Почервоніння, сухість, неприємні відчуття в очах навряд чи додадуть польоту радісних емоцій. Під час повітряної подорожі краще користуватися окулярами, а лінзи взяти з собою і надіти вже на місці або перед виходом з літака.

7. Не можна ходити по літаку в шкарпетках і тим більше босоніж. Розмістившись в затишному кріслі, дуже хочеться скинути взуття і розім'яти ноги. Краще просто розшнурувати черевики або розстебнути ремінці. У будь-якому випадку, не варто ставити ноги на підлогу. Тільки якщо в свої ж тапочки, які ви завбачливо захопили і поклали в ручну поклажу. Є речі, типові для літаків всіх авіакомпаній. Серед них - поверхнева прибирання салону. За день по ньому може пройти тисяча осіб у вуличному взутті. Мікроби, бактерії, грибок і елементарна бруд - всього цього в надлишку на підлозі будь-якого літака (тільки якщо він не ваш власний). Навряд чи ви хочете, щоб все це опинилося на підошвах ваших ніг. До речі, якщо візьмете з собою тапочки, обов'язково ретельно вимийте їх після перельоту.

8. Дуже небажано замовляти газовані напої. Вся справа в перепадах тиску на борту. Під їх впливом газ в організмі може розширюватися до 25%, що призведе до поганого самопочуття і практично гарантує здуття живота.

9. Категорично не варто зловживати спиртними напоями. Громадська сторона питання - в стані сп'яніння ваша поведінка може стати неадекватною, що принесе масу неприємностей. Тим більше, що контролювати «необхідний мінімум» вкрай складно - в польоті посилюється дія будь-якого алкогольного напою. Особиста сторона - алкоголь викликає зневоднення (це і так одна з головних проблем на борту), погіршує сон, а похмілля на висоті переноситься значно важче.

10. Не потрібно вимикати вентиляцію над сидінням. Навіть якщо дме або холодно - краще тепліше одягнутися. Перш за все, вентиляція хоч трохи зволожує повітря. Плюс до цього, «розганяє» віруси і бактерії, які заполонили літак разом з пасажирами, і не дає цим шкідливим мікроорганізмам затримуватися поруч з вами.

11. Не можна мовчати про погане самопочуття, особливо якщо з часом воно погіршується. Навіть легке нездужання в повітрі набагато небезпечніше, а наслідки і швидкість погіршення стану не передбачувані. Якщо відчули себе погано - відразу зверніться до стюардеси. На борту обов'язково є аптечка швидкої допомоги - тонометр, градусник, медикаменти для екстрених і найбільш типових випадків.

12. Користуватися відкидним столиком, не протерши його, не варто. І тим більше їсти підібрані з нього крихти! Особливо небезпечно класти на нього речі, які стикаються з обличчям - телефон, окуляри, столові прибори, серветки. Спочатку протріть столик антибактеріальними серветками, ще краще - антибактеріальним гелем. А заодно все, чого часто торкаються руки - ремені, кнопки, підлокітники. Невідомо, хто сидів у кріслі до вас. На столик могли кашляти, плювати, класти використаний підгузник, а дитина цілком могла закинути ноги в кросівках. До речі, проведені перевірки показали, що саме на столиках найбільше скупчення шкідливих бактерій в літаку.

13. Не треба захоплюватися їжею, особливо літаковою. Є шанс з'їсти занадто багато дуже солоного або дуже солодкого. Низький тиск, сухе повітря і шум двигуна сприяють тому, що смакові відчуття знижуються до 30%. Відповідно, пасажири активно використовують сіль і цукор, а це шкідливо для організму. Деякі компанії намагаються спочатку пересолювати літакову їжу, щоб пасажири залишилися задоволені.

14. Категорично не рекомендується терпіти до кінця, щоб не користуватися літаковим туалетом. Так, це не найприємніше і зручне місце на землі. Але випробовувати себе на міцність, коли хочеться в туалет, - дуже шкідливо і загрожує інфекціями. Зберіться з духом і відвідайте заклад. Але пам'ятайте: на ручках туалету, кнопці зливу і кранах дуже багато бактерій. Цих предметів краще торкатися через серветку.

15. Не можна користуватися літаковим пледом, якщо він не запакований. Цілком можливо, що до вас в нього кашляли і навіть сякалися. Найкраще - брати свою надувну подушку і теплі речі. Особливо для дитини.

16. Не потрібно чіпати прищіпний ремінь без особливої потреби. А також кнопки і ручки сидіння. Або протріть їх антибактеріальними серветками і частіше мийте руки. Ці предмети загального користування теж в фаворитах у шкідливих мікробів і бактерій.

17. Ніколи не користуйтеся літаковими навушниками! Вони не нові, хоч і ретельно упаковані.

І ще одне «не можна», саме категоричне. У літаку не можна думати про погане. Тільки про хороше. Приємного польоту!

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина "На пам'ять" як то кажуть ІТАКА Найбезпечніші країни для туристів ТОП-13 помилок туристів в подорожах 10 причин відправитись у круїз Найяскравіші і найграндіозніші фестивалі світу Що таке гарячі тури? Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури