Острови Хорватії, де варто відпочивати цього літа!
Завантаження

Острови Хорватії, де варто відпочивати цього літа!

Уздовж узбережжя розкидані понад 1000 островів, насправді їх 1185 великих і малих островів, розкиданих уздовж усього узбережжя, але тільки 47 із них населені та запрошують туристів на відпочинок.

Деякі з цих райських куточків заслуговують особливої уваги - від глибоких лазурних вод до височин, вкритих оливковими гаями; від старовинних містечок, де камінь мовби шепоче історії минулих епох, до гостинних місцевих ресторанів, де кожна страва розповідає про традиції та життя острова.

Численні острови прикрашають хорватське узбережжя Адріатики, а серед найбільших і найпопулярніших островів є Крк, Брач, Хвар, Лошинь, Раб та Црес - здебільшого великі, розташовані недалеко від берега. Це острови з розвиненою туристичною інфраструктурою, чудовими готелями і пляжами.

Найбільшою популярністю користуються більш віддалені, а також безлюдні острови з незайманою природою, мальовничими бухтами, домашніми винами та екологічно чистими місцевими продуктами.

ОСТРІВ БРАЧ

Розпочнімо знайомство з найвідомішого і найкрасивішого хорватського острова з унікальними пляжами і великою кількістю сонячних днів – острова Брач.

Візитна картка острова Брач - найзнаменитіший із пляжів Хорватії, розташований у курортному містечку Бол, дрібногальковий пляж Zlatni Rat (Золотий Ріг). Він заглиблюється в море на 300 метрів і має форму рога, який змінює свій напрямок залежно від вітру і морської течії. Більше про водні чудеса Хорватії читай у нашому блозі- "Оберіть Хорватію, це абсолютно must see - 7 водних чудес Хорватії!"

Цікаво буде відвідати найстаріше поселення на острові Брач - село Шкріп, перетворене на музей просто неба, де можна побачити старовинні будинки, руїни римської фортеці, монастирський комплекс "Пустеля Блаца", вирубаний у скелі Видової гори, та унікальну "Печеру Дракона".

Можна вирушити в найбільше місто острова Супетар, головною визначною пам'яткою якого є кафедральний собор Благовіщення. Пляжі в межах міста піщані, прекрасно обладнані, є кафе і розваги для дітей. За кількістю розваг острів Брач не поступається великим курортним центрам Хорватії. Тут щорічно в містах Бол і Супетар проводять літні фестивалі, у Сутівані - джазові вечори й театральні вистави, у Постирі - танцювальні вечірки й рибні фестивалі.

Усі ресторани острова відомі своєю затишною атмосферою, тільки тут можна скуштувати такі страви місцевої кухні, як ризото з каракатицею, молоду ягнятину, равлики, місцевий сир і знамените червоне вино Bolski Plavac. Обов'язково відвідайте один з них!

ОСТРІВ КРК

Найбільший із хорватських островів - Крк розкинувся в самому серці затоки Кварнер, у безпосередній близькості до Опатії, Рієки та Цриквениці.

Він має мальовничу природу - зелені ліси вкривають стрімкі скелі, а виноградники змінюють оливкові гаї. Історія стародавнього міста Крк почалася ще за римських часів - у ньому можна побачити оборонні споруди XII століття і красиві старовинні церкви. Неподалік від нього розташований Врбнік - місцевий центр виноробства, де виробляють автохтонне біле вино "Врбнічка Жлахтіна". Містечко Пунат затишно розмістилося в бухті, славиться власним ботанічним садом і старовинним францисканським монастирем. Найвідвідуваніші курорти: Малинська і Омішаль, курорт Пунат недалеко від міста Крк, яке є столицею острова, а також курорт Башка на півдні.

Пляжі Крка відрізняються своєю різноманітністю. Головний пляж міста Крк називається Porporela, найвідоміший - піщано-гальковий пляж Vela Plaza - простягнувся на 2 км уздовж курорту Башка. Навколо нього безліч ресторанчиків, барів і кафе, а також розваг для дітей. Ще один пляж для сімейного відпочинку - Rupa з дрібною галькою та піщаним входом у море. Є тут і чудовий піщаний пляж з ділянками лікувальної грязі – Soline, розташований на східному березі острова, поруч із селом Солін.

Колоритні страви місцевої кухні у великому асортименті пропонують майже всі ресторани острова Крк, особливо гарні сімейні таверни – коноби, де подають місцеву пасту з морепродуктів під назвою surlice і хороші домашні вина.

ОСТРІВ ХВАР

Найдовший острів у Хорватії та один із найбільш сонячних островів Адріатичного узбережжя (349 сонячних днів на рік!). Його старовинні міста з унікальними пам'ятками архітектури, чудові сонячні пляжі, незабутні аромати лаванди і розмарину, якими пахне весь острів, подарують вам справжній релакс. Не випадково вже багато років він є улюбленим місцем відпочинку багатьох світових знаменитостей і великих бізнесменів.

Більшість туристів обирають відпочинок на острові Хвар через його прекрасні пляжі. Здебільшого пляжі на Хварі галькові, але є і кілька чудових піщаних пляжів, наприклад, Dubovica недалеко від містечка Мілна або піщаний пляж у містечку Свєта Нєдєля напівдні острова. Популярні серед туристів пляжі Amfora і Hula Hula, розташовані в межах міста, скелястий пляж Bocic недалеко від Єлси, гальковий пляж Soline beach недалеко від Врбоска. Синє море і прекрасний хвойний ліс створюють ідилічну атмосферу.

Острів Хвар - це ще й місце активного відпочинку, на пляжах і в готелях працюють спорт-клуби, є кілька яхт-клубів і центрів дайвінгу, безліч розваг для дітей.

Хвар славиться своїми гастрономічними традиціями і прекрасними винами. Всі ресторани пропонують великий вибір страв з риби, типові для Далмації страви з м'яса на грилі, домашню випічку і хороше місцеве вино. У будь-якому ресторанів вам обов'язково запропонують знамените на всю Хорватію червоне вино Плавач, яке виробляють на острові Хвар, спробуйте обов’язково!

Літо - час фестивалів на острові Хвар. Особливою популярністю у туристів користується фестиваль вина, що проходить наприкінці серпня в місті Єлса, фестиваль «Рибальські ночі» в містечку Врбоска, де можна скуштувати традиційні страви з риби і морепродуктів.

Острів Хвар на відміну від інших островів набагато "живіший", адже нічне життя тут вирує, за це його називають "хорватським Сент-Тропе". Крім розваг у багатьох клубах, ви можете випробувати на собі магію найкращих фестивалів у світі, як-от фестиваль ULTRA або вечірка Сайлент, де музику можна слухати тільки через навушники. Для тих, хто віддає перевагу більш жвавому, молодіжному і стильному місцю, Хвар, можливо, найбільш цікавий варіант.

ОСТРІВ РАБ

Найзеленіший острів у затоці Кварнер має великий вибір мальовничих пляжів - скелястих, галькових і піщаних. Деякі з них - нудистські. Найбільший населений пункт тут - однойменне місто, яке розмістилося на вузькій косі, що кинулася в смарагдове море. Саме на його території розташовані головні визначні пам'ятки острова - середньовічні будівлі зі світлого каменю з вузькими крутими сходами, бруковані вулички з лабіринтами маєтків з теракотовими дахами і романськими церквами. Однак не варто думати, що відпочинок на острові може бути нудним - Раб славиться нічними дискотеками, гастрономічними традиціями, чудовими ресторанами і численними водними розвагами.

Піщані пляжі острова Раб здобули популярність далеко за межами Хорватії, найвідоміший з них – пляж Rajska, протяжністю 2 км у курортному селищі Лопар, на півночі острова. Чудовий дрібногальковий пляж Pudarica розташований у містечку Барбат, чудово підходить для відпочинку з дітьми, оскільки море тут неглибоке, а в прибережному сосновому бору можна сховатися від сонця. До речі, острів Раб вважається першим нудистським курортом у Хорватії. Найвідоміший нудистський пляж Kandalora розташований у містечку Паліт, поруч із містом Раб.

Свіжі морепродукти, чудові м'ясні страви, хороше вино і традиційний рабський торт, відомий з XII століття, - це те, чим відомі ресторани острова. В історичному центрі міста обирайте будь-який з них і ви неодмінно отримаєте гастрономічне задоволення.

ОСТРІВ ЛОШИНЬ

Невеликий острів Лошинь, що потопає в густій рослинності й оточений цілою низкою дрібніших острівців, розташований у затоці Кварнер у Хорватії. Із сусіднім островом Црес він з'єднаний розвідним мостом. Колись ці два острови становили єдине ціле, але за часів правління римлян між ними було прорито канал для проходу торгових суден. Так Лошинь став окремим островом.

З давніх часів Лошинь облюбувала знать Венеціанської республіки, а пізніше – Австро-Угорщини. Тут знаходяться два населених пункти - Малі-Лошинь і Вели-Лошинь. У першому - кипить курортне життя приморського містечка з типовими розвагами, а другий - тихий куточок для сімейного відпочинку. Туристи на острові займаються яхтингом, дайвінгом, досліджують затишні бухти, катаються на катамаранах і човнах, здійснюють екскурсії на прилеглі острови, і прогулянки на велосипедах спеціально прокладеними маршрутами.

Його м'який субтропічний клімат, відсутність сильних вітрів, соснові ліси і морське повітря принесли йому славу оздоровчого курорту, а чудові пляжі і розвинена туристична інфраструктура зробили відпочинок на Лошині дуже популярним. Уздовж усього узбережжя острова розкидані численні пляжі, вони переважно галькові зі скелястими ділянками. Бухта Suncana Uvala, пляж Valdarke, а також пляжі в затоці Cikat популярні серед туристів, які відпочивають у Малі Лошині. Скелястий пляж готелю Punta, нагороджений Блакитним Прапором ЮНЕСКО, а також галькові пляжі Timy і Rovenska розташовані неподалік від курорту Велі Лошинь.

Прихильники водних видів спорту давно обирають острів Лошинь, адже тут можна покататися на водних лижах, зайнятися підводним полюванням, дуже популярні дайвінг-тури з оглядом затонулих кораблів і підводних рифів. Традиційні фестивалі та спортивні події проходять на острові цілий рік. Наприкінці липня проходить турнір з водного поло, а на початку серпня - вітрильна регата. День Дельфінів відзначають у першу суботу серпня, а в першу суботу кожного місяця проводять Фестиваль Ароматів, під час якого на набережній міста продають місцеві продукти (мед, оливкову олію, лікери) і сувеніри.

ОСТРІВ ЦРЕС

Завершуємо нашу підбірку чудовим островом Црес, який також розташований у затоці Кварнер. Цей мальовничий куточок славиться прекрасними пляжами і тихими бухтами, незайманими лісами, відмінною інфраструктурою і безліччю історичних пам'яток.

У центрі острова, в оточенні пагорбів розташоване красиве прісноводне озеро - Вранське (Vransko jezero). У його глибинах водяться щуки, коропи і лини. А пляжі тут піщані. Найбільший населений пункт ділить свою назву з островом. Обов'язково прогуляйтеся його стародавніми брукованими вуличками, подивіться на Потрійну браму на вході до Старого міста, завітайте до францисканського та бенедиктинського монастирів, насолодіться чарівністю та атмосферою палацу Арсан-Патріс.

Що б ви не шукали у своїй подорожі, Црес готовий прийняти вас своєю дикою природою, захоплюючими історіями та тихими пляжами, де час здається зупиняється, даруючи вам можливість відчути ритм природи і з'єднатися з собою. Щоб ви не обрали, Хорватія неодмінно зачарує вас і стане для вас справжнім відкриттям, місцем куди хочеться повертатися. Ми це знаємо, а ви?

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном Що не можна робити в літаку? Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина "На пам'ять" як то кажуть ІТАКА Найбезпечніші країни для туристів ТОП-13 помилок туристів в подорожах 10 причин відправитись у круїз Найяскравіші і найграндіозніші фестивалі світу Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури