Цікаві новорічні традиції різних країн світу
Завантаження

Як святкують Новий рік та Різдво: традиції різних країнах світу

Новий рік та Різдво - це свята, які люблять у всьому світі. Однак у кожній країні є свої особливі традиції, незвичні, на наш погляд. Ми вважаємо їх цікавими, тому хотіли б вас з ними познайомити.

1. ІТАЛІЯ

Популярною новорічною традицією в Італії є звільнення домівок від непотрібних речей. Тож італійці в Новорічну ніч викидають з дому (інколи навіть з вікон) старі або непотрібні речі. Вважають, що на місце старих речей прийдуть нові. А от дарувати подарунки в новорічну ніч не прийнято, натомість роблять італійці це – 24 грудня, на Різдво! Але маленькі італійці з нетерпінням чекають свого Миколая – Бабо Натале – 6 січня, на свято Хрещення. Цієї ночі Бефана (фея) літає на чарівній мітлі, відкриваючи всі будинки своїм золотим ключиком і залишає подарунки слухняним діткам.

2. ДАНІЯ

Датчани весь рік збирають старий посуд, щоб на Новий рік піти до друзів і розбити його в них на порозі! Чим більше в тебе на порозі розбитого посуду, тим ти багатший, тим більше в тебе друзів! Під час новорічного застілля, рівно опівночі, усі підхоплюються зі стільців та струшують із себе неприємності минулого року. Головною стравою на столі є велика миска з рисовою кашею, в якій захований чарівний горішок. Кому горішок попадеться, той і буде щасливчиком весь рік. Особливо він бажаний для тих, хто хоче вийти заміж.

3. АВСТРІЯ

З давніх часів австрійці вважають символами достатку та удачі в Новому році сажотруса і свиню. Коли зустрічали сажотруса на вулиці, то чимдуж бігли за ним, щоб доторкнутися та забруднитися сажею. А ще існує звичай, що 1 січня потрібно обов’язково їсти свинину – це на щастя, хрін – на здоров’я, а зелений горошок – щоб гроші водилися. Якщо ви були в Австрії в цей період, то можливо Вам траплявся особливий сувенір – монета із зображенням хлопчика верхи на свині, її спеціально до Нового року чеканить монетний двір у Відні.

4. ІСПАНІЯ

В Іспанії існує Новорічна традиція, якій вже є понад 100 років, її започаткували у 1908 році, коли місцеві виноградарі зібрали рекордно високий врожай. З тих пір іспанці вірять, що щастя та удачу в наступному році принесе… виноград, 12 ягід (для кожного місяця), які треба з’їсти у новорічну ніч в колі друзів, по одній з кожним новим ударом годинника. У місцевих магазинах навіть продають баночки з очищеними від шкірки та насіння виноградом.

5. ГРЕЦІЯ

Напередодні Нового року греки печуть особливий новорічний хліб - "васілопіта", в якому прихована монета. Той, хто знаходить монету у своїй скибці хліба, вважається щасливчиком. Новий рік також збігається з Днем Василя. Улюблене свято для всіх дітей, бо саме в цей період вони отримують подарунки і вірять, що Василь їх неодмінно принесе, а покладе до взуття, яке діти залишають на видному місці. А ще відома традиція ворожіння на вині, це називалося оіномантією. Перш ніж випити його, потрібно було поглянути на бульбашки. Бурхливі - це про зміни, які очікують людину, що п’є вино, а маленькі й спокійні - про здоров’я та світлі дні. Якщо вони все ж перемішуються, то треба бути обережним зі своїм здоров’ям та витратами.

6. ТУРЕЧЧИНА

В Туреччині Новий рік святкують не з великим ентузіазмом, але тут є кілька незвичайних традицій. Турки вірять, що вдягнути червону білизну на Новий рік приносить щастя і удачу. Багато людей купує або отримує її у подарунок, щоб розпочати Новий рік з позитивним настроєм. У країнах Сходу не прикрашають ялинку і не чекають Миколая та Санта-Клауса – це пов’язано із мусульманськими традиціями. Вони проводять новорічний вечір за сімейною вечерею та переглядають святкові передачі.

7. БРАЗИЛІЯ

В Новорічну ніч бразильці одягаються у все біле, бо вірять, що білий колір принесе щастя, спокій та процвітання в Новому році. Найголосніша зустріч Нового року відбувається… на пляжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро. Традиція святкування пов’язана з тим, що в останній день Нового року необхідно зробити подарунок богині моря Єманжі. Це мають бути білі квіти, які запускають у море на човні разом з іншими подарунками. На імпровізованих сценах можна почути різноманітну музику - від традиційної самби до бразильського року. Опівночі настає найочікуваніший момент – парад феєрверків з понтонів, що плавають за кілька сотень метрів від берега в океані і це ще більше посилює видовище.

8. ШОТЛАНДІЯ

Жителі Шотландії люблять спалювати старе в Новий рік. На вулицях можна помітити дивні речі: молоді люди ходять вулицями і крутять навколо себе великі смолоскипи. Спробуємо пояснити, що це означає: чотири дні триває частина шотландського Нового року, яка має назву Хогмані і сягає корінням часів вікінгів. У Новорічну ніч підпалюють бочку дьогтю і котять її вулицями, що символізує закінчення старого року і початок нового. Двері всіх будинків відчинені навстіж, щоб щастя і добробут без перешкод увійшли до оселі. Також усі ходять у гості один до одного, але неодмінно зі шматочком вугілля в кишені. Його треба покласти в камін, тоді й вогнище не згасне весь рік.

9. ФІНЛЯНДІЯ

Фінляндія вважається справжнісінькою батьківщиною Санта-Клауса, але тут його називають Йоулупуккі й живе він у Лапландії, недалеко від полярного кола і притягує до цього місця людей з усього світу, особливо дітей, які протягом всього року плекають надію зустрітись з ним… В цілому ж, жителі Фінляндії опівночі виходять на вулиці та запускають феєрверки, а потім під час домашнього застілля ворожать: у воду опускають розплавлений метал, щоб подивитися, що чекає у наступному році. Фіни відомі своїми знаменитими саунами, у більшості сімей тут є власні бані, в яких, за повір’ями, живуть ельфи, які оберігають житло господарів та їх сім’ї.

10. ІНДІЯ

Новий рік в Індії відзначають наприкінці жовтня або на початку листопада. Свято називається Дівалі (Фестиваль вогнів). Вулиці та будинки індійських міст яскраво прикрашені квітами, вогнями, ліхтариками та свічками на знак перемоги світла над темрявою. Новорічні традиції дуже відрізняються і залежить це від штату країни. На півночі жителі себе прикрашають - квітами різних кольорів – білих, рожевих, червоних і фіолетових, а на півдні ялинкою для місцевих мешканців стає прикрашене мангове дерево. Крім традиційних іграшок, його прикрашають фруктами й овочами. Але всі дарують подарунки дітям, які вранці із заплющеними очима на столі обирають свій.. Інколи новорічне дерево замінюють спеціальні таці, на які батьки кладуть солодощі, квіти та подарунки.

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном Що не можна робити в літаку? Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина "На пам'ять" як то кажуть ІТАКА Найбезпечніші країни для туристів ТОП-13 помилок туристів в подорожах 10 причин відправитись у круїз Найяскравіші і найграндіозніші фестивалі світу Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури