Поради лижникам / Пілігрим - Ваш ідеальний відпочинок
Завантаження

Поради лижникам

Що потрібно знати, якщо вперше їдете на гірськолижний курорт.

Починати кататися на лижах ніколи не пізно. Якщо в цьому зимовому сезоні буде ваш перший раз, тримайте кілька порад. Проїхатися з вітерцем по крутій трасі напевно мріє кожен. Але перш, ніж підійматися на гору і ставати на лижі, варто ретельно підготуватися до поїздки. Отже, що потрібно знати початківцю лижнику?

Спорядження

Лижі / сноуборд, черевики, палиці, окуляри і всі супутні комплектуючі можна, звичайно, взяти напрокат вже на місці, але враховуйте, що ціни на курортах можуть кусатися. Тому, якщо обладнання у вас ще немає, то вирішіть перед поїздкою, що з перерахованого вище ви повезете з собою, а що орендуєте вже на місці.

Одяг Найважливіший пункт. Само собою, тут потрібен спеціальний костюм для катання, плюс черевики, рукавички і окуляри. Шапки-шарфи купуються на ваш розсуд. Жодного разу не стояли на лижах або борді, рекомендуємо взяти костюм напрокат. Це на випадок, якщо ви відчуєте, що катання ну зовсім не ваше.

Підбираючи екіпіровку, звертайте увагу на наступні параметри:

  • водостійкість - достатнім буде показник в 5000 мм;
  • паропроникність - не нижче 5000 мм / кв.мх24год;
  • черевики повинні щільно облягати ногу, але при цьому не тиснути і не бовтатися. Перевірте також, щоб при підйомі на носок п'ята не відривалася від устілки. Має значення і жорсткість: для початківців підійде взуття з нежорсткої пластмаси;
  • вибираючи черевики, віддавайте перевагу моделям з металевими застібками: шанс, що вони постраждають від падіння, на порядок нижче, ніж у пластикових;
  • купіть спеціальні лижні шкарпетки. Їх довжина повинна бути вище черевика, при цьому стежте, щоб на нозі вони не утворювали складок.
  • окуляри краще брати дзеркальні. Якщо ви носите окуляри для зору, то для таких випадків передбачені спеціальні моделі;
  • захопіть з собою непромокаючі трекінгові черевики, теплі рукавички і запасну шапку.

Їжа: що взяти з собою? Звичайно, везти з собою місячний запас продуктів не варто, адже відпочинок в горах - це ще й дегустація місцевої кухні. Але ви точно не пошкодуєте, якщо прихопите з собою на трасу корисний перекус: шоколад, горіхи і сухофрукти. Не забудьте про чай і каву. Улюблений напій в термосі на схилі в мільйон разів смачніше, ніж удома або в кафе.

Аптечка в гори

Вирушаючи в гори, оформляйте страхівку. У разі необхідності вам компенсують послуги лікаря, вартість ліків і перебування в лікарні. Звичайну похідну аптечку, безсумнівно, теж упакуйте. Які медикаменти взяти з собою?

  • Знеболююче.
  • Крем або мазь від розтягнень.
  • Мазь з зігріваючим ефектом на випадок м'язової «крепатури».
  • Пластир і еластичний бинт.
  • Сонцезахисний крем для обличчя з високим SPF (вибирайте спеціальний зимовий варіант).

Перший раз на гірськолижному курорті: що потрібно знати?

  • Вирушаючи на схил, ознайомтеся попередньо з маркуванням трас. Так, на «зелених» трасах найкраще вчитися - вони найпростіші, з пологим широким спуском, ідеальні для новачків. «Синя» траса - теж з числа простих, з пологими ділянками, хоча можуть зустрічатися і нерівності, але без трамплінів і перепадів по висоті. «Червоні» траси - середньої складності, з крутим спуском по всій довжині або з чергуванням пологих і крутих ділянок. Ці більше підійдуть для тих, хто впевнено стоїть на лижах. На «чорні» траси допускаються тільки профі, так як на цих трасах круті спуски, різкі перепади висоти, і потрібно вміти маневрувати і здійснювати стрибки.
  • На схилі не перевищуйте швидкість і намагайтеся триматися на достатній відстані від інших, щоб встигнути об'їхати того, хто впав або здійснює маневр.
  • Якщо ви зіткнетеся з ким-небудь або чим-небудь, обов'язково перевірте, чи не завдали шкоди.
  • Без важливою причини не зупиняйтеся на трасі. Якщо впали, постарайтеся скоріше зміститися туди, де ні з ким не зіткнетеся.
  • Піднімаючись або спускаючись пішки, тримайтеся ближче до країв траси.
  • Перед катанням трохи розімніть, щоб розігріти м'язи. Це допоможе уникнути судом і розтягувань.
  • Якщо можливо, намагайтеся не кататися з рюкзаком. Додатковий вантаж на спині змінює поставу і вам буде складніше тримати рівновагу.
  • Візьміть з собою карту гірськолижного курорту. На ній будуть вказані не тільки підйомники і спуски, але і пункти першої допомоги.

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном Що не можна робити в літаку? Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина "На пам'ять" як то кажуть ІТАКА Найбезпечніші країни для туристів ТОП-13 помилок туристів в подорожах 10 причин відправитись у круїз Найяскравіші і найграндіозніші фестивалі світу Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури